UAE, Inagtlan2024. 10. 07

Lakásbérlés Dubai-ban: Rejtett költségek és jutalékok

Egy nő felhőkarcolok előtt áll és egy kulcsot nyújt át.

Lakáskiadás jutalékai Dubai-ban: Mit érdemes tudni?

Az ingatlanpiac mindig is forró téma volt Dubai-ban, különösen az utóbbi években, amikor a lakások bérleti díjai meredeken emelkedtek. Azonban a bérleti díj csupán egy része annak az összegnek, amit egy bérlőnek fizetnie kell, hiszen a jutalékok és egyéb költségek is jelentős mértékben befolyásolják a végső kiadásokat. De mire számíthatunk, ha egy kedvező árú lakást szeretnénk bérelni a városban?

Jutalékok és költségek a bérlés során

Általánosan elmondható, hogy a bérleti ügynöki jutalék mértéke Dubai-ban az éves bérleti díj 5 százaléka. Ez az összeg azonban nem tartalmazza az 5 százalékos hozzáadottérték-adót (VAT), így a végösszeg ennél magasabb lehet. A 100 ezer dirham / év (kb. 10 millió forint) alatti lakások bérlése esetén gyakran találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy az ingatlanközvetítők magasabb jutalékot kérnek, akár a szokásos 5 százaléknál is (5 ezer dirham). Ennek oka, hogy a kisebb értékű bérletek esetében a fix díj vagy a megemelt százalékos arány ellensúlyozza a tranzakcióból származó alacsonyabb bevételt.

Miért lehet magasabb a jutalék a kedvezőbb árú ingatlanok esetében?

A bérbeadók és az ingatlanügynökök gyakran azzal érvelnek, hogy a 100 ezer dirham alatti ingatlanok bérlésekor több időt és energiát kell fordítani az ügyfelek megtalálására és az ügyintézésre. Ezért az ügynökök sok esetben megemelik a jutalékot, hogy kompenzálják az alacsonyabb bérleti díjból származó alacsonyabb bevételt. Az is előfordulhat, hogy az ügynökségek fix díjat szabnak meg a bérleti jutalékra, ami független a lakás árától, így akár magasabb összeget is kérhetnek el, mint amit az 5 százalékos jutalék alapján fizetnénk.

Milyen extra költségekre számíthatunk?

A bérleti díjon és az ügynöki jutalékon túl egyéb költségeket is figyelembe kell venni. Ide tartozik a DEWA (Dubai Electricity and Water Authority) regisztrációs díj, a bérleti szerződés bejegyzésének díja a Tawtheeq rendszeren keresztül, valamint a hűtési szolgáltatások regisztrációs díja. Ezen kívül, ha bútorozott lakást bérelünk, akkor a kaució összege is magasabb lehet.

Hogyan lehet csökkenteni a kiadásokat?

1. Tárgyalás a jutalékról: Próbáljunk meg tárgyalni az ügynöki jutalékról. Lehet, hogy az ügynökök hajlandóak engedni a díjból, különösen, ha hosszabb távra bérelünk ingatlant.

2. Közvetlen bérlés a tulajdonostól: Ha közvetlenül a tulajdonostól bérelünk lakást, elkerülhetjük az ügynöki jutalékot, ami jelentős megtakarítást jelenthet.

3. Bérleti díjak összehasonlítása: Használjunk online platformokat a bérleti díjak összehasonlítására, hogy reális képet kapjunk a piaci árakról, és ne fizessünk túl sokat.

Összegzés

A bérleti piacon az 5 százalékos ügynöki jutalék általános gyakorlat, de az alacsonyabb értékű lakások esetében gyakran előfordulhatnak magasabb arányok is. Érdemes alaposan utánajárni a feltételeknek, tárgyalni az ügynökkel, és ahol lehet, spórolni az extra költségeken. Így elkerülhetjük, hogy egy látszólag kedvező bérleti díj végül jóval magasabb kiadásokat eredményezzen.

Legfrissebb hírek