UAE, Utazás2024. 10. 02

Légitársaságok járattörlései a fokozódó közel-keleti feszültségek miatt

Flydubai repülő áll a parkolóhelyen, mögötte több másik repülő a háttérbe, és egy utasokat szállító busz, jobbra a csomagok egy kis szállító járműben.

Az Egyesült Arab Emírségek légitársaságai törlik és átirányítják járataikat, mivel több ország lezárta légterét a fokozódó regionális feszültségek miatt

Az utasokat arra kérik, hogy ellenőrizzék járataik státuszát a légitársaságok weboldalain.

Az Egyesült Arab Emírségekben működő légitársaságok több járatot is töröltek és átirányítottak, mivel a közel-keleti térség számos részén lezárták a légteret a fokozódó regionális feszültségek közepette.

Kedden világszerte körülbelül 80 járatot – köztük az Emirates, a British Airways, a Lufthansa és a Qatar Airways járatait – térítettek el olyan helyekre, mint Kairó és néhány európai város, a FlightRadar24 nyomkövető szolgáltatás adatai szerint. A járatok több közel-keleti központba, például Dubajba, Dohába és Abu-Dzabiba tartottak.

Számos légitársaság felfüggesztette járatait a térségbe, vagy elkerüli az érintett légtereket. Dubaj zászlóshajó légitársasága, az Emirates, október 2-án és 3-án törölte az összes Irakba (Baszra és Bagdad), Iránba (Teherán) és Jordániába (Amman) közlekedő járatát.

A légitársaság közleményében kijelentette, hogy további értesítésig az Irakba, Iránba és Jordániába tartó utasokat nem fogadják indulási pontjukon, ha Dubajon keresztül utaznának ezen célállomások felé.

Az Emirates a következő járatokat is törölte október 2-án:

EK 837/838: Dubaj - Bahrein - Dubaj EK 855/856: Dubaj - Kuvait - Dubaj EK 31/32: Dubaj - London Heathrow - Dubaj EK 866/867: Dubaj - Muscat - Dubaj

Az Abu-Dzabi központú Etihad Airways szintén átirányított több járatot kedden (október 1.) és szerdán (október 2.) a légterekre vonatkozó korlátozások miatt.

Az Etihad figyelmeztetett, hogy Izrael, Jordánia, Irak és Libanon légterének keddi lezárása – Irán Izrael elleni rakétatámadásait követően – „valószínűleg több járatot érintő fennakadásokhoz és késésekhez vezethet a következő napokban”.

„Az Etihad Airways járatai csak jóváhagyott légtereken haladnak át, a biztonság mindig a legfontosabb prioritásunk, és soha nem indítunk járatot, ha az nem biztonságos” – tette hozzá az abu-dzabi központú légitársaság, megjegyezve: „Ez egy folyamatosan változó helyzet, és a légitársaság folyamatosan figyelemmel kíséri a biztonsági és légiforgalmi híreket.”

A helyi légitársaság, a flydubai szintén átirányított és törölt néhány járatot a térségben kialakult helyzet miatt:

A flydubai FZ 143-as járata az ammáni nemzetközi repülőtérre (AMM) és az FZ 157-es járata az ankarai nemzetközi repülőtérre (ESB) visszatért Dubajba. A flydubai FZ 728-as járata az isztambuli nemzetközi repülőtérről (IST) Dubajba visszatért Isztambulba. A flydubai járatai Jordániába, Irakba, Izraelbe és Iránba (kivéve Bandar Abbas, Kish és Lar) október 2-án és 3-án törlésre kerültek. Az utasok, akik ezen célállomásokra csatlakoznának, nem folytathatják útjukat, közölte a légitársaság egy nyilatkozatában.

„Továbbra is szorosan figyeljük a helyzetet, és ennek megfelelően módosítjuk járataink menetrendjét. Utasaink és személyzetünk biztonsága a legfontosabb számunkra. Közvetlen kapcsolatban állunk az utasainkkal, akiknek utazási terveit érintette a helyzet”

Minden utast arra kérnek, hogy ellenőrizzék járataik státuszát a légitársaságok weboldalain vagy az ügyfélszolgálatokon keresztül.

Legfrissebb hírek