Technológia, Utazás2024. 09. 15

Joby Aviation légitaxi szolgáltatást indítana az Emirátusokban

Repülő taxi

JoeBen Bevirt, a Joby alapítója és vezérigazgatója bemutatta a vállalat Szándéknyilatkozatát az Egyesült Arab Emírségek Légiüzemeltetői Tanúsítvány kérelmezéséhez a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) Haladó Légi Mobilitási Csúcstalálkozóján, amelyet ezen a héten Montrealban tartottak.

A Joby tervei szerint 2026 elején indítja légitaxi szolgáltatásait Dubaiban, miután az év elején megállapodást írt alá Dubai Út- és Közlekedési Hatóságával (RTA).

„Örömmel jelentjük be, hogy hatéves exkluzív megállapodást kötöttünk a Dubai Út- és Közlekedési Hatósággal, valamint többoldalú együttműködési megállapodást Abu Dhabiban. Hatalmas lendület van az elektromos repülés elfogadása mögött az Egyesült Arab Emírségekben, és alig várjuk, hogy gyors, hatékony és fenntartható utazást biztosítsunk jövőbeli ügyfeleinknek.

„Továbbra is vezető szerepet töltünk be az iparágban az elektromos légitaxi szolgáltatás piacra hozatalában, mivel elsőként értünk el számos mérföldkövet a repülési tesztelés, a tanúsítási folyamatok és az üzemeltetési készenlét terén.”

Az Egyesült Arab Emírségek Polgári Repülési Hatósága (GCAA) által kiadott Légiüzemeltetői Tanúsítvány elengedhetetlen a kereskedelmi légitaxi szolgáltatások üzemeltetéséhez az Emírségekben. Az öt szakaszból álló pályázati folyamat során a Joby kifejleszti a légitaxi üzemeltetési kézikönyveit, ellenőrzik az Egyesült Arab Emírségekben található létesítményeit, valamint a GCAA megfigyeli a pilóták és repülőgép-szerelők képzését, illetve a repülési műveleteket.

A Joby elektromos légitaxija négy utast és egy pilótát képes szállítani, 200 mph (320 km/h) sebességgel, és a vállalat állítása szerint egy 45 perces autós utat a Dubai Nemzetközi Repülőtér és Palm Jumeirah között 10 perc alatt teljesít.

Őexcellenciája Saif Mohammed Al Suwaidi, az Egyesült Arab Emírségek Polgári Repülési Hatóságának főigazgatója így nyilatkozott: „A Joby Aviation üzemeltetői tanúsítvány iránti kérelme fontos mérföldkő az Egyesült Arab Emírségek eVTOL-műveletek globális vezetőjévé válásának útján.

„Az ezen fejlett technológiák támogatására való felkészültségünk alátámasztja elkötelezettségünket a haladó légi mobilitási megoldások előmozdítása mellett, amelyek a jövő közlekedési részét képezik majd az Egyesült Arab Emírségekben és azon túl is. Izgatottan várjuk, hogy szorosan együttműködhessünk a Joby Aviationnel a legmagasabb szintű biztonság és hatékonyság biztosítása érdekében, ahogy közeledünk a kereskedelmi eVTOL-műveletek megvalósulásához.”

A Joby Egyesült Arab Emírségekben történő működésre vonatkozó kérelme nem sokkal azután érkezett, hogy a vállalat a múlt hónapban Ausztráliában is benyújtotta a tanúsítvány iránti kérelmét.

Legfrissebb hírek