UAE, Utazás2024. 10. 01

Heves esőzések és narancssárga riasztás az Egyesült Arab Emírségekben

Dubai eső, elmosódott kép, esőáztatta ablakon keresztül látni a burj khalifa-t.

Mérsékelt eső Dubajban, jégeső más emirátusokban, miközben narancssárga riasztást adtak ki

Az UAE különböző részein élő lakosok által tapasztalt esős időjárás azután következett be, hogy az időjárási szolgálat előrejelzése szerint szeptember 30-ig csapadék várható.

Hétfő délután mérsékelt eső áztatta Dubajt, míg az Egyesült Arab Emírségek más részein heves eső és némi jégeső is előfordult.

A Nemzeti Meteorológiai Központ (NCM) narancssárga riasztást adott ki az esőhöz kapcsolódó konvektív felhők képződése miatt, a riasztás ma este 9 óráig tartott.

Korábban a nap folyamán esőt észleltek az ország egyes területein, mivel az időjárási szolgálat előrejelzése szerint a csapadék az ország belső és déli részein is megjelenhet.

Egy közösségi média posztban az időjárási szolgálat figyelmeztetést adott ki, amelyben a lakosokat értesítette a Ras Al Khaimah különböző részein tapasztalt heves esőről. Az északi emírségben található Wadi újraéledt, mivel az esőzések következtében víz folyt a Ghalila sziklás völgyében.

A mai záporokat akár 60 km/h sebességet elérő szelek is kísérhetik. Ezek a szelek por- és homokfelverődést okozhatnak, ami csökkentheti a vízszintes látótávolságot kevesebb mint 3000 méterre az ország keleti és északi területein.

Vasárnap Sharjah, Umm Al Quwain és Ras Al Khaimah egyes területein a lakosok szintén esőzéseket és némi szitálást tapasztaltak. Eközben apró jégdarabok hullottak Sharjah Al Dhaid útszakaszán.

A Nemzeti Meteorológiai Központ narancssárga és sárga riasztásokat adott ki ezen északi emírségekben.

Ezek a szórványos esős időjárási viszonyok várhatóak, ahogy az ország az őszi napéjegyenlőséggel, amelyet szeptember 22-én figyeltek meg, átmenetet képez a hűvösebb hőmérséklet felé, ezzel véget vetve az emírségek nyarának.

Biztonsági figyelmeztetés

Az NCM azt tanácsolja a lakosoknak, hogy csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges. Amennyiben mégis vezetniük kell, fokozott figyelmet és óvatosságot javasolnak a volán mögött. Csökkent látótávolság esetén fontos, hogy az alacsony fényű világítást használják. A lakosokat arra is emlékeztetik, hogy kövessék az időjárási előrejelzéseket, és készen álljanak az utasítások betartására.

Egy X platformon közzétett bejegyzésében Abu Dhabi önkormányzata szintén felhívta a lakosok figyelmét a módosított sebességhatárok betartására, a völgyek elkerülésére, elsősegélycsomagok kéznél tartására és alternatív fényforrások előkészítésére, mivel az emírség különböző részein ma szintén könnyű és mérsékelt esőzéseket tapasztaltak.

Legfrissebb hírek