UAE, Életmód2024. 09. 29

E-rollerek betiltása helyett szigorúbb szabályozás szükséges

Dubai felhőkarcoló előtt álló e-rollerek. Utat elválasztó területen zöld növények.

Az e-roller betiltása árt a közösségi közlekedésnek; e-engedély és valós idejű nyomkövetők bevezetése javasolt

A megoldás szigorúbb szabályozás bevezetésében rejlik, amelyben részt vesz a rendőrség, a közösségi fejlesztők és a lakosok is – mondták többen a rollerezők közül.

Egy 47 éves dubaji lakos, már több mint négy éve használja napi szinten az e-rollerét, hogy ingázzon otthona és a munkahelye között Jumeirahban. Azt mondja, mindig visel biztonsági sisakot, soha nem közlekedik a kijelölt területeken kívül, és soha nem lépi túl a sebességhatárt. Kiemelte, hogy soha nem volt még balesete.

Családja és közeli barátai is praktikusnak, kényelmesnek és biztonságosnak találják az e-rollert a közlekedéshez. Azt is elmondta, hogy ők is minden közlekedési szabályt betartanak.

Tisztában vannak azonban azzal is, hogy vannak olyan rollerezők, akik több balesetet is okoztak, és nemcsak magukat, hanem más közlekedőket is veszélyeztettek. A felelős rollerezők sajnálják, hogy „néhány felelőtlen rollerező miatt” ők is elszenvedik a következményeket, mivel egyes közösségek a teljes körű tiltást szorgalmazzák az akkumulátoros közlekedési eszközökre.

„Ellentétes hatású a tiltás, hiszen az e-rollerek bizonyítottan hatékony megoldást jelentenek. Őszintén szólva, havonta több mint 500 dirhamot spórolok azzal, hogy megbízható e-rolleremet használom a taxi helyett Jumeirah környékén. Az e-rollereket ráadásul környezetbarátabbnak is találom.”

A tiltási hullám erősödik

A héten több lakos is aggodalmának adott hangot az e-rollerek felelőtlen használata miatt a közösségeikben, és rámutattak, hogy egyes rollerezők nemcsak a gyalogosokat, hanem saját magukat is veszélyeztetik.

Mindez azt követően történt, hogy a dubaji közösségfejlesztési hatóság úgy döntött, hogy betiltja az e-rollerek minden típusát a Jumeirah Beach Residence (JBR) közösségében a lakosok és látogatók biztonságának növelése érdekében. Az intézkedés célja a balesetek megelőzése és a terület gyalogosbarát jellegének megőrzése volt – jegyezte meg az ingatlanfejlesztő.

A lakosok aggodalma az e-rollerekkel kapcsolatban nem alaptalan. Csak az elmúlt hónapban a dubaji rendőrség 640 kerékpárt és e-rollert foglalt le, miután a vezetőik különféle szabálysértéseket követtek el, például gyorshajtást, a kijelölt területeken kívüli közlekedést, valamint a biztonsági felszerelés és sisak hiányát.

Júniusban a dubaji rendőrség arról számolt be, hogy az év első felében négy ember vesztette életét különböző balesetekben, amelyek e-rollereket és kerékpárokat érintettek. A rendőrség január és június között 25 sérülést is regisztrált.

A hatóságok komolyan veszik a szabálysértők elleni fellépést. Az első hat hónapban több mint 7 800 közlekedési szabálysértést rögzítettek, és összesen 4 474 e-rollert és kerékpárt foglaltak le. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan körülbelül 43 közlekedési szabálysértést jegyeztek fel, és 24 e-rollert vagy kerékpárt foglaltak le a dubaji hatóságok.

A felelőtlen rollerezők a probléma

„A felelőtlen rollerezők okozták az e-rollerek elleni fellépést. Ők a probléma forrásai – és kizárólag őket kellene felelősségre vonni – nem pedig az e-rollereket”

„Az e-rollerek lehetőséget nyújtanak arra, hogy környezetbarát módon közlekedjünk. De néhány embernek hiányzik a fegyelem ahhoz, hogy megfelelően használják őket. Ez a fő probléma, és ezt kellene megoldani, nem pedig az e-rollereket betiltani.”

Szükségünk van az e-rollerekre

Az e-rollerek szükségesek például nagyobb kampuszokon, ahol buszjáratok szükségesek a diákok és látogatók szállításához, az e-rollerek megoldást jelenthetnek. Alternatívaként pedig kerékpárokat lehetnek az e-rollerek helyett.

A sebességhatár csökkentése bizonyos területeken szintén életképes megoldás a felelőtlen viselkedés visszaszorítására. Emellett felszólították a lakosságot, hogy azonnal jelentsék a hatóságoknak, ha veszélyes viselkedést tapasztalnak az utakon rollerezőktől.

Legfrissebb hírek