UAE, Inagtlan, Üzlet2024. 09. 12

Dubaji ingatlanpiac: árak folyamatos emelkedése

Dubai Marina, növekvő grafikon

A dubaji lakáspiac 2024 második negyedévében továbbra is erős növekedést mutatott, mivel az ingatlanárak 21,3%-kal emelkedtek az elmúlt év során. Ez a trend a szűkös kínálatnak és a „maradni vásárolni” jelenség erősödésének köszönhető – derült ki egy globális ingatlan tanácsadó cég elemzéséből.

Az átlagos lakásárak 21,3%-kal növekedtek az elmúlt 12 hónapban, miközben a villák jobban teljesítettek, mint a lakások. A villa eladási árak 24,3%-kal emelkedtek, így négyzetlábonkénti áruk elérte az 1.896 dirhamot (Dh), ami 28%-kal magasabb, mint a 2014-es csúcs. A Knight Frank ingatlanközvetítő cég 2024 második negyedévi Dubaji Lakáspiaci Jelentéséből kiderül, hogy a különálló, tengerparti házak és a márkás lakóingatlanok iránti folyamatos kereslet hozzájárul a növekedéshez. A “2024 Destination Dubai” jelentés szerint a nemzetközi vásárlókat elsősorban a zöldövezethez való hozzáférés, a wellness központok és a vízparti elhelyezkedés vonzza.

A luxus lakáspiac is erős növekedést mutatott, különösen a Palm Jumeirah, a Jumeirah Bay Island, a Jumeirah Islands és az Emirates Hills környékén, amelyek együttesen „Prémium Dubai” néven ismertek. Itt 7%-os áremelkedést mértek, ami négyzetlábonként átlagosan 3.706 dirhamot jelentett 2024 első félévének végére. Az eladások terén ismét Palm Jumeirah vezetett, ahol 853 lakás talált gazdára, ez a prémium tranzakciók 89,3%-át jelentette az első félévben. A második helyen a Jumeirah Islands állt (5,03%), majd a Jumeirah Bay Island (3,56%) és végül az Emirates Hills (1,05%). Faisal Durrani, a Mena régió kutatási igazgatója kiemelte, hogy a dubaji ingatlanárak emelkedésének pályája változatlan, ami a hazai és nemzetközi vásárlók tartós keresletét tükrözi. „A vásárlói preferenciák változása – a pusztán befektetési célú vásárlásoktól a személyes felhasználásra szánt vásárlások felé – csökkenti a piacon elérhető ingatlanok számát, ami tovább növeli az árakat, amelyek immár 21 negyedéve folyamatosan emelkednek” – mondta Durrani.

2024 második negyedévében az elérhető lakások száma 22,8%-kal csökkent az előző évhez képest, és 2022 első negyedéve óta először esett 100 000 alá az egyedi lakáslisták száma egyetlen negyedévben.

A luxusingatlanok kínálata még inkább szűkült: a Palm Jumeirah, az Emirates Hills, a Jumeirah Bay Island és a Jumeirah Islands területén az elérhető otthonok száma 47%-kal csökkent az elmúlt 12 hónapban, mindössze 2.851 lakóingatlanra. „Az otthonok számának csökkenése a városban azt mutatja, hogy a vásárlók egyre inkább saját használatra vagy nyaralóként, második otthonként vásárolnak ingatlanokat. Ez a szemléletbeli váltás a piac érettségét tükrözi, amely tovább növeli annak vonzerejét a további vásárlók és befektetők számára” – tette hozzá Petri Mannila, a Prime Residential részleg vezetője az Egyesült Arab Emírségekben.

A Knight Frank frissítette a 2029-ig elkészülő lakóingatlanok számáról szóló előrejelzését. Jelenleg összesen 308.099 lakóegység van tervezés alatt vagy építés alatt, melyek 82%-a lakás, a fennmaradó rész pedig villa. Ez évi 51.350 lakást jelent a következő hat évben, ami meghaladja a hosszú távú átlagos évi 30.000 lakást. Azonban ez a szám még mindig elmarad a Knight Frank által becsült 73.000 évi lakástól, ami szükséges lenne Dubaj 2040-re tervezett 7,8 milliós lakosságának befogadására, különös tekintettel arra, hogy az évi befejezési késések elérhetik a 30-40%-ot is.

Legfrissebb hírek