Üzlet2024. 09. 13

Az emírségek gazdasága rekord növekedést mutat

Növekvő grafikon arab zászlóval

Az Egyesült Arab Emírségek gazdasága 3,4%-os növekedést ért el az első negyedévben, ami a gazdaság ellenálló képességét tükrözi

Az Egyesült Arab Emírségek gazdasága 2024 első negyedévében 3,4%-os növekedést produkált, elérve a 430 milliárd dirhamot, ami az ország gazdasági stabilitását és vitalitását bizonyítja. A nem olajszektorból származó növekedés még kiemelkedőbb volt, 4,0%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, összhangban az „Mi vagyunk az UAE 2031” vízióval, amely célul tűzte ki az ország GDP-jének 3 ezer milliárd dirhamra növelését a következő évtizedben.

A pénzügyi és biztosítási ágazat volt a növekedés fő motorja, amely 7,9%-os növekedést ért el, főként a magánszektor hitelezésének emelkedése miatt. Abdullah bin Touq Al Marri, az UAE gazdasági minisztere elmondta, hogy ez az eredmény „a nemzetgazdaság rugalmasságát és életképességét” tükrözi, továbbá bizonyítja az EAE elkötelezettségét a fenntartható növekedés és a gazdasági diverzifikáció iránt, különösen a tudásalapú gazdasági szektorokban.

A szálloda- és vendéglátóipari szektor 4,6%-os növekedést produkált, amelyet a megnövekedett turizmus táplált. A szektor hozzájárulásán túl a közlekedési és logisztikai ágazat is erősödött, 7,3%-os növekedést mutatva, amit az UAE repülőterein áthaladó utasforgalom 14,7%-os emelkedése támogatott. A kikötők is jelentős teljesítményt értek el, különösen Abu Dhabi, ahol a teherszállítás volumene 36%-kal növekedett éves szinten.

A kereskedelem 16,1%-os hozzájárulást tett a nem olajból származó GDP-hez, míg a gyártás 14,6%-ot, a pénzügyi és biztosítási tevékenységek pedig 13,4%-ot értek el. Az építőipar és ingatlan szintén jelentős szerepet játszottak, ami az UAE gazdasági modelljének rugalmasságát és innovációját tükrözi.

Legfrissebb hírek