UAE, Utazás, Életmód2024. 10. 09

Az Egyesült Arab Emírségek hivatalos ünnepnapjai 2024-2025

Egy kéz, mellette naptár látható pár hónap elmosódva, december jól olvasható.

Az idei és jövő évi hivatalos ünnepnapjai az UAE-ban (2024-2025) – Minden, amit tudni érdemes

Az Egyesült Arab Emírségekben (UAE) a hivatalos ünnepnapok száma és időpontja évről évre változhat, de bizonyos fix dátumok és az iszlám naptárhoz kapcsolódó ünnepek stabil pontot nyújtanak a tervezéshez. Az alábbiakban bemutatjuk a 2024 és 2025-ös évekre vonatkozó hivatalos ünnepnapokat, melyek mind a köz-, mind a magánszektor számára érvényesek lesznek, és amelyeket érdemes előre megjegyezni az utazási tervek vagy családi programok szervezése során.

2024-es ünnepnapok listája:

1. Újév napja (New Year’s Day): 2024. január 1. – Ez a nap az év első hivatalos szabadnapja, amelyet világszerte megünnepelnek.

2. Ramadán vége és Eid Al Fitr ünnepe: 2024. április 10-13. – A Ramadán végét jelző Eid Al Fitr ünnep három napig tart, mely a böjti időszak lezárásának örömteli pillanatait ünnepli.

3. Arafat napja: 2024. június 16. – A Hajj zarándoklat csúcspontját jelentő nap, amely egyben az Eid Al Adha előtti nap is.

4. Eid Al Adha (Áldozati ünnep): 2024. június 17-19. – Az Eid Al Adha az iszlám egyik legfontosabb ünnepe, amely az áldozathozatal történetére emlékeztet. Ez a háromnapos ünnep számos családi és vallási tevékenységgel jár.

5. Iszlám újév (Hijri New Year): 2024. július 6. – Az iszlám naptár szerinti újév első napja, amely egy csendesebb, elmélkedő időszakot jelent.

6. Próféta születésnapja (Mawlid Al Nabi): 2024. szeptember 15. – A próféta, Mohamed születésnapjának megünneplése, mely vallási imákkal és családi összejövetelekkel telik.

7. Egyesülési Nap (Commemoration Day): 2024. december 1. – Az Emírségek hőseire való emlékezés napja, akik az országért áldozták életüket.

8. Nemzeti Ünnep (National Day): 2024. december 2-3. – Az UAE 1971-es alapításának megünneplése, amely az egyik legfontosabb nemzeti ünnep, és számos parádét, tűzijátékot és kulturális rendezvényt foglal magában.

2025-ös ünnepnapok listája:

1. Újév napja (New Year’s Day): 2025. január 1.

2. Ramadán vége és Eid Al Fitr ünnepe: 2025. március 30-április 2.

3. Arafat napja: 2025. június 6.

4. Eid Al Adha: 2025. június 7-9.

5. Iszlám újév: 2025. június 26.

6. Próféta születésnapja: 2025. szeptember 5.

7. Egyesülési Nap: 2025. december 1.

8. Nemzeti Ünnep: 2025. december 2-3.

Fontos tudnivalók az ünnepnapokkal kapcsolatban

Az UAE hivatalos ünnepnapjainak listája gyakran függ az iszlám holdnaptártól, így az ünnepnapok időpontja évente változhat, különösen a Ramadán és a kapcsolódó Eid ünnepek esetében. Az Eid Al Fitr és az Eid Al Adha pontos dátumai a Hold állásától függően kerülnek meghatározásra, így a tényleges időpontok egy nappal eltérhetnek a tervezett dátumoktól.

Az ünnepnapok során mind a köz-, mind a magánszektor dolgozói számára hivatalos szabadságot biztosítanak. Az állami ünnepek alkalmával a legtöbb üzlet és intézmény rövidebb nyitvatartással működik, és különleges programok, események is várják a lakosságot. A hivatalos ünnepnapokat az Elnöki Ügyek Minisztériuma és a Munkaügyi Minisztérium szabályozza, melyeket előzetesen bejelentenek, lehetővé téve ezzel a munkavállalóknak és a cégeknek a tervezést.

Hogyan tervezd meg az ünnepeket?

A hosszabb ünnepnapok – mint például az Eid Al Fitr vagy az Eid Al Adha – ideális alkalmat kínálnak arra, hogy belföldi vagy külföldi nyaralásokat, családi programokat szervezzünk. Érdemes előre lefoglalni az utazásokat és a szállásokat, mivel ezekben az időszakokban nagyobb az érdeklődés, és a foglalások gyorsan betelnek. Emellett számos hotel és üdülőhely különleges csomagajánlatokat kínál az ünnepek alatt, így érdemes nyomon követni a helyi turisztikai ajánlatokat.

Az UAE hivatalos ünnepnapjai nemcsak a lakosok számára biztosítanak pihenőidőt, hanem lehetőséget nyújtanak arra is, hogy közelebb kerüljenek a helyi kultúrához és hagyományokhoz. Az ünnepek ideje alatt számos rendezvény, vásár, és kulturális esemény kerül megrendezésre, amelyek minden korosztály számára tartogatnak élményeket.

Tartsd ezt a listát szem előtt, és élvezd a hivatalos szabadnapok nyújtotta lehetőségeket az elkövetkező két év során az UAE-ban!

Legfrissebb hírek