UAE, Utazás, Életmód2024. 10. 09

Abu Dhabi betiltja a mérgező oleander termesztését

oleander virág látható háttérben a zöld levelek és egy út.

Abu Dhabi betiltja a ‘gyönyörű, de mérgező’ oleander növények termesztését – figyelmeztetik a lakosságot, hogy ne érintsék meg

Abu Dhabi hatóságai a lakosság védelme érdekében betiltották a oleander növények termesztését az emirátusban. Az intézkedés célja a lakosok, különösen a gyerekek és állatok biztonságának megőrzése, mivel a növény minden része súlyosan mérgező lehet, ha érintkezésbe kerül vele vagy lenyelik. Az érintett hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy kerüljék a növénnyel való közvetlen érintkezést.

Miért veszélyes a oleander?

A oleander egy gyakran ültetett dísznövény, amely a forró, száraz éghajlaton is jól érzi magát, ezért népszerű az Egyesült Arab Emírségek zöldterületein. Bár megjelenése és színpompás virágai miatt sokan kedvelik, a növény minden része – a virágoktól a levelekig – mérgező hatású. A oleander olyan toxinokat tartalmaz, mint az oleandrin, amely akár kis mennyiségben is súlyos egészségkárosodást, szívritmuszavart vagy akár halált is okozhat, ha lenyelik. A toxinok bőrrel való érintkezés esetén is irritációt vagy allergiás reakciót válthatnak ki.

Hogyan hat az intézkedés a közösségre?

Az Abu Dhabi Környezetvédelmi Ügynökség bejelentette, hogy a oleander termesztésének tilalma azonnali hatállyal érvénybe lép, és fokozatosan eltávolítják a már elültetett példányokat is az emirátus nyilvános és magánterületeiről. Az intézkedés elsősorban a családok és a háziállattulajdonosok védelmét szolgálja, mivel a gyerekek és az állatok különösen hajlamosak lehetnek a növény iránti kíváncsiságra, ami akár súlyos mérgezéssel is végződhet.

A hatóságok figyelmeztették a lakosokat, hogy ne érintsék meg a növényt, és ha bármilyen oleanderrel kapcsolatos baleset vagy mérgezés történik, azonnal forduljanak orvoshoz. Emellett arra ösztönzik az embereket, hogy ismerjék fel a növényt, és ha saját kertjükben találkoznak vele, kérjék szakértők segítségét az eltávolításhoz.

Alternatív növények az otthoni kertekbe

A oleander helyett a hatóságok számos biztonságosabb növényt ajánlanak az otthoni kertekbe és zöldterületekre, amelyek ugyanolyan szépséget nyújtanak, de nem jelentenek veszélyt a családokra és háziállatokra. Az olyan őshonos növények, mint a datolyapálma, a bougainvillea vagy a jázmin biztonságosabb és fenntarthatóbb választás lehetnek.

Az Abu Dhabi Környezetvédelmi Ügynökség továbbra is elkötelezett a lakosok jólétének és biztonságának megőrzése mellett, és folytatja a közösségi tájékoztatási kampányokat a potenciálisan veszélyes növényekről és azok hatásairól.

Fontos tudnivaló: Ha bármilyen tünetet észlel, mint például hányinger, hányás, szédülés vagy bőrirritáció a oleanderrel való érintkezés után, azonnal forduljon orvoshoz.

Legfrissebb hírek