UAE, Utazás2024. 10. 01

A régi Dubai rejtett kincsei

Piac részlet, régi vázák, szőnyegek, képek, a háttérben egy eladó üldögél, vevőre várva.

Legjobb helyek "a régi" Dubajban

Dubaj egy olyan város, ahol a régi és az új világ kontrasztja látványosan megjelenik. Bár a várost a csillogó pompa és a lenyűgöző felhőkarcolók jellemzik, mégis megtalálható benne az óvilág varázsa is, amely gyönyörűen megőrződött az Al Fahidi történelmi negyedben.

Az Al Fahidi negyed gazdag örökségében és a hagyományos kultúra maradványaiban. Ha végigsétálunk a Dubai Creek partján, betekintést nyerhetünk egy letűnt kor világába. Az egykor virágzó kereskedelmi bejáratként és sikeres gyöngybúvárkodási helyszínként működő öböl még ma is nyüzsgő központ a halászok és kereskedők számára, akik hagyományos dhow (csónak) hajóikkal szelik a nyugodt vizeket.

Csak sétálgatva a történelmi negyed apró utcáin és sikátoraiban is úgy érezhetjük, mintha visszautaznánk az időben.

Itt van néhány kötelezően kipróbálandó program:

Abra hajókázás

Egy tradicionális fa csónakban – az abra nevű vízi járműben – tett hajókirándulás nélkül nem teljes a látogatás. Az abra hajók rendszeresen járnak a nap folyamán, átszelve a csatornát Al Fahidi, Bur Dubai és Deira között. A Dubai Creek mentén négy állomás található. Az utazás mindössze 1 dirham (AED) költséggel jár, de az élmény, amit nyújt, felbecsülhetetlen.

Al Fahidi negyedben

Az Al Fahidi, korábban Al Bastikiya néven ismert negyed a 19. századig nyúlik vissza, és bővelkedik történelmi helyszínekben. Egykori kereskedelmi központként szolgált a textil- és gyöngykereskedők számára, és labirintusszerű utcáin végigsétálva gyönyörködhetünk a gondosan felújított gipsz- és korallépületekben. Könnyű elveszni itt néhány órára, tekintve a számtalan látnivalót és hangulatot.

Piac látogatás

Egy dubaji látogatás kihagyhatatlan programja a város híres piacainak, azaz souk-jainak (piacok) felkeresése – legyen az arany-, fűszer- vagy textilpiac. Ha elegendő idő áll rendelkezésre, mindhárom piacot végigjárhatjuk egyetlen nap alatt is. Ezeken a piacokon gazdag kézműves termékek széles választékát találjuk, beleértve az ékszereket, friss fűszereket, gyógynövényeket, szöveteket és ruházatot. Különösen a fűszerpiac lenyűgöző, hiszen az illatok teljesen betöltik a levegőt, és igazi érzékszervi élményt nyújtanak.

Dubai Múzeumba

Ha egy igazán kulturális élményre vágysz, akkor a Dubai Múzeum megér egy látogatást. A múzeum a történelmi Al Fahidi-erődben kapott helyet, amely 1787-ben épült. A kiállítások Dubaj történelmét és eredeti örökségét mutatják be, betekintést nyújtva abba, milyen volt az élet az olaj felfedezése előtt az Egyesült Arab Emírségekben. A kiállított tárgyak között láthatók arab házak, mecsetek, souk-ok, datolyafarmok, sivatagi és tengeri életmód bemutatók. A környéken számos egyéb múzeum és kulturális látványosság is található.

Legfrissebb hírek